Veilig slapen

Laatste Inzichten omtrent Veilig slapen (door Wilbert Kuster)

Om uw klanten van een goed slaapadvies te voorzien, meen ik er goed aan te doen u te informeren over de laatste inzichten van Stichting Consument & Veiligheid en Stichting Wiegedood omtrent veilig slapen.

Het synoniem 'Veilig slapen, vast en zeker?' welke donderdag 4 november heeft plaatsgevonden te Goredijk, werd georganiseerd door drie thuisorganisaties van de regio Friesland te weten: Thuiszorg de Friese Wouden (TWF), Thuiszorg het Friese Land (THFL) en Thuiszorg West Friesland (TZWF). Met medewerking van onder andere Consument & Veiligheid en Stichting Wiegedood werden in een overvolle schouwburg diverse onderwerpen belicht die betrekking hebben op het veilig slapen van baby's. De volgende onderwerpen zijn hierbij aan bod gekomen: Wiegendood: van incidentie tot campagne Dr. M. P.L'Hoir Psychotherapeut, GZ-psycholoog, klinisch pedagoog, WKZ, UMC Utrecht Resultaten enquêtes 'Vastleggen van kinderen' 2003-2004 (Friesland) Nelleke Kombrink Ervaringen van een echtpaar. Hun zoontje is drie jaar geleden overleden doordat hij was gefixeerd met een slaapzakriem. Adviezen 'Veilig Slapen' en de veilig slaapcampagne 2004-2006 Consument & Veiligheid Forum met alle sprekers inclusief ondergetekende waarbij vragen omtrent dit symposium werden gesteld. Hieronder volgt een beknopte samenvatting over het onderwerp bedbedekking. Eind oktober 2003 is een landelijk onderzoek afgerond waarbij negen verschillende babydekens zijn vergeleken op eigenschappen die betrekking hebben op factoren van wiegendood. Dit is gebeurd in opdracht van Consument & Veiligheid, mede op advies van de Stichting Wiegedood en uitgevoerd door TNO. Gelet is onder andere op de luchtdoorlaatbaarheid, de adembelemmeringen en de warmteweerstand va het materiaal. De testen werden uitgevoerd onder verschillende omstandigheden.

Conclusie is dat de cijfers van luchtdoorlaatbaarheid en warmte-opbrengst van de materialen het beste weergeven hoe veilig een deken is. Goed instopbare dunne dekens die goed ventileren onder diverse omstandigheden kunnen in het algemeen als veilige bedekking worden beschouwd. Opmerkelijk is dat de geteste synthetische dekens zoals NTX fleece en de Vellux-dekens het veiligst zijn. Let op: niet alle synthetische dekens zijn hetzelfde en niet alle synthetische dekens komen per definitie goed uit de test. Katoenen dekens kwamen met minder goede cijfers uit de test dan de synthetische dekens, maar voldoen wel wanneer deze goed instopbaar en goed ventilerend (dun) zijn. Wanneer een katoendeken vochtig wordt door bijvoorbeeld koorts of warmtestuwing van een kind, neemt het materiaal het vocht op en 'slaat dicht'. De ventilatie halveert bij alle katoenen dekens. Bij de synthetische dekens gebeurt dit niet.. De luchtdoorlaatbaarheid bij deze dekens blijft optimaal (bijna vier maal groter volgens de uitslag van het onderzoek).

Eén van de vele opmerkingen van de zorgverleners was dat de zogenaamde 'goed instopbare dekens' vaak te groot zijn en moeilijk zijn op te maken in het bedje. Het risico dat een baby door opeenhoping van materiaal op een een scheef matrasje slaapt wordt daardoor groter. De baby zou hierdoor naar één kant kunnen rollen, wat risico's met zich meebrengt. In een vorig vergelijkingsonderzoek van TNO zijn lakentjes vergeleken met overtrekken. De conclusie van TNO was dat er geen significant verschil is qua warmte-opbrengst.

Ook bij het opmaken van een bedje is men tot de conclusie gekomen dat een deken in een dekbedovertrek mag gebruikt worden als: het dekbedovertrek dezelfde maat heeft als het dekentje dat er in gaat. na het opmaken van het bed nog minimaal 10 centimeter (handbreedte) aan beide zijkanten onder het matrasje gestoken kan worden. na het opmaken van het bed nog minimaal 10 centimeter (handbreedte) aan het voeteneinde onder het matrasje gestoken kan worden. de opening van het dekbedovertrek dicht te maken is (klittenband, knopen of rits).

(BRON: Consument & Veiligheid, Stichting Wiegedood 4 november 2004, Yvonne Lievens, Monique L'Hoir).


Wakkere tips om wiegedood te voorkomen (Kind & Gezin)

1. Leg je baby altijd op de rug te slapen.
In buik- en zijligging slaapt je kind misschien rustiger, maar dan is er duidelijk een verhoogd risico op wiegedood.

2. De kamertemperatuur ligt het best tussen de 18 en 20°C, zeker in de eerste levensweken. Daarna hou je best zo'n 18°C aan. De beddekking mag niet te warm zijn. (bij voorkeur een gewoon deken ipv een dekbed wegens thermische isolatie). zorg ervoor dat het dekentje niet over het hoofdje kan glijden. Maak het bed 'kort' op = voetjes tegen het voeteneinde. Een slaapzak zonder mouwen kan een deken vervangen.

3. Roken: laat je kind nooit slapen in een kamer of in een auto waar gerookt wordt of werd.

4. Nabijheid: blijf zoveel mogelijk binnen oogbereik van je baby. Hou je baby overdag bij je in een rustige woonkamer en indien mogelijk tot 6 maanden ook 's nachts in dezelfde slaapkamer. Laat je kind in de eerste levensmaanden niet te lang doorslapen en sla nooit een voeding over. Ga altijd kijken hoe je kind in slaap gevallen is na een hevige huilbui.


Over veilig slapen

Als (aanstaande) ouder krijgt u veel adviezen over veilig slapen voor uw baby. Wat mag wel en wat mag absoluut niet?

Veel informatie kunt u vinden op websites van instanties die zich hiermee bezighouden. Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste kraamzorgorganisaties goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Vele producten claimen veilig te zijn voor uw baby maar er worden maar weinig producten grondig getest en onderzocht. Mede oorzaak van deze "wildgroei" aan veilige producten is het ontbreken van duidelijke landelijke richtlijnen voor babyslaapproducten.

Voor informatie over veilig slapen adviseren wij u ook onderstaande website-adressen te bezoeken. Uiteraard willen wij u ook te woord staan of uw e-mail beantwoorden.

Consument en Veiligheid www.kindveilig.nl

Stichting onderzoek en preventie zuigelingensterfte www.veiligslapen.info

Stichting Wiegedood www.wiegedood.nl